Visste du at det er forskjellige typer astma?

Hvis astmabehandlingen ikke fungerer for deg, kan det være fordi du har en annen type astma.

Nedenfor finner du verktøy for å starte en samtale med legen din om astma. Legen din kan kanskje hjelpe deg med å bedre håndtere tilstanden din og leve livet ditt uten at astma definerer deg.

HJELPER DEG DEFINERE DIN ASMA

Denne nye sjekklisten er utviklet av et internasjonalt team av pasienter, advokatgrupper og eksperter som en del av et initiativ ledet av GAAPP, og kan hjelpe deg med å oppdage tegnene på at du trenger å ha en samtale med legen din om astma. Hvis noen av de 'klare' (røde) tegnene gjelder deg, bør du oppsøke legen din som kan henvise deg til en spesialist. En spesialist vil kunne sjekke om du har en annen type astma, og gi råd om hva du skal gjøre videre. Hvis noen av de "angående" (gule) tegnene gjelder deg, eller hvis du er bekymret for innvirkningen av astma på livet ditt, snakk med legen din under neste avtale eller astmagjennomgang.

For å bruke denne interaktive sjekklisten, merker du ganske enkelt av boksen for ethvert tegn som gjelder for deg og laster deretter ned din egen personlige kopi nedenfor.

KLARE TEGN

 • Jeg besøker nødetatene regelmessig eller har oppholdt meg på sykehus
 • Jeg er ofte fraværende fra jobb eller skole på grunn av astma
 • Jeg føler ofte at ingenting fungerer for å hjelpe med symptomene mine
 • Jeg føler ofte at astma kontrollerer livet mitt
 • Jeg er redd for å dø av astma
 • Sykdommen min er uforutsigbar med vanlige astmaanfall (bluss)
 • Jeg har symptomer som aldri forsvinner
 • Jeg har hatt to eller flere sett med steroidtabletter på 12 måneder
 • Jeg bruker min avlastnings- / redningsmedisinering mer enn to ganger i uken, selv om jeg tar kontrollerinhalatoren / tablettene mine
 • Jeg bruker regelmessig forstøver for å lindre symptomene mine

VEDRØRENDE TEGN

 • Jeg kan ikke gjøre de tingene jeg vil gjøre, som trening eller husarbeid
 • Jeg trenger ofte hjelp fra noen til å utføre mine daglige aktiviteter, som matlaging eller klesvask
 • Astma legger vekt på forholdene mine
 • Jeg blir ofte tvunget til å gjøre uønskede endringer i det daglige
 • Jeg føler meg ofte deprimert eller engstelig på grunn av astma
 • Jeg føler meg ofte isolert og alene
 • Jeg føler ofte at jeg har en tung vekt som skyver ned på brystet
 • Hosten min forstyrrer ofte de normale aktivitetene mine
 • Symptomene mine holder meg ofte våken om natten
 • Jeg kan ikke gå ovenpå uten å bli kortpustet
 • Jeg glemmer å ta kontrollerinhalatorene mine
 • Jeg er redd for bivirkningene av astmamedisinene mine

LAST NED TJEKLISTEN DIN

For å hjelpe deg med å starte en samtale med legen din, prøv å laste ned denne sjekklisten for å ta med deg til avtalen din.

STØTTE OG RÅDGIVNING FOR ASTHMA

Vi ba det alvorlige astmasamfunnet dele sine erfaringer med tilstanden, slik at vi kunne lage en guide for å hjelpe andre. Guiden samler tanker, følelser, praktiske tips og råd, kombinert med artikler fra alvorlige astmaspesialister.

LEV LIV UTEN GRENSER

Ikke lide i stillhet - hvis behandlingen mot astma ikke fungerer for deg, kan det være fordi du har en annen type tilstand. Bare det å snakke med legen din kan gi deg sjansen til å få livet ditt på rett spor.

Denne nye sjekklisten er utviklet av et internasjonalt team av pasienter, advokatgrupper og astmaeksperter som en del av et initiativ ledet av GAAPP, og kan hjelpe deg med å oppdage tegnene på at du trenger å snakke med legen din om astma.

Define Your Asthma er ledet og koordinert av Global Allergy and Airways Patient Platform (GAAPP) i partnerskap med deres medlemsorganisasjoner. Kampanjen er støttet av GSK, via uavhengig kommunikasjonsbyråstøtte og et utdanningsstipend.

Gå til toppen